امروز قصد داریم  فیروزه ای در دل کوه را به دوست داران طبیعت معرفی کنیم. دریاچه گوهر یکی از دریاچه های زیبای کوهستانی خاورمیانه است که به دلیل فیروزه ای رنگ به نظر رسیدن آب آن  همچون فیروزه ای در دل کوه خودنمایی می کند. شهرستان دورود یکی از مراکز گردشگری لرستان است که با دارا بودن طبیعت بکر و زیبا به پایتخت طبیعت ایران نام‌گذاری شده و دریاچه گهر در این شهرستان مانند نگینی در قلب اشترانکوه جلوه‌نمایی می‌کند.شهرستان دورود یکی از مراکز گردشگری لرستان با دارا بودن طبیعت بکر و زیبا پایتخت طبیعت ایران نام‌گذاری شده است. دریاچه گهر یکی از جاذبه‌های گردشگری این شهرستان است که در میان رشته‌کوه اشترانکوه لرستان در  ارتفاع دوهزار  و 350 متر از سطح دریا نهفته است. دریاچه گوهر از جمله مکان هایی ست که در تور لرستان پیشنهاد می شود.



گهر نگین اشترانکوه
این دریاچه که به «نگین اشترانکوه» معروف است به‌دلیل نداشتن راه دسترسی آسان تا حدودی از تخریب به‌دست انسان دور مانده و برای لذت بردن از این طبیعت زیبا در مسیر دسترسی دورود به دریاچه گهر تقریباً 30 دقیقه با ماشین و حدود سه ساعت پیاده‌روی لازم است.



دریاچه گوهر در منطقه حفاظت‌ شده اشترانکوه بین زز و ماهروی الیگودرز و دورود قرار گرفته است که با رسیدن به این دریاچه انواع بوته‌ها، درختان تنومند بید، گیاهان و گل‌های زیبای اطراف، دریاچه گهر را به‌‌صورت یک پارک طبیعی شگفت‌انگیز به نمایش می‌گذارد که همین زیبایی خیره‌کننده و چشم‌انداز بدیع دریاچه سبب شده سالانه حدود 70هزار گردشگر از سراسر کشور از این منطقه زیبا بازدید کنند. دریاچه گهر که شبیه یک آبگیر است از چشمه‌ها، آبشارها و سراب‌های اشترانکوه پر شده و آب آن در تابستان و زمستان ثابت است. اغلب جهانگردان این دریاچه را به نام دریاچه ایران می‌شناسند که این شناخت حاصل معرفی یک زن انگلیسی بنام ایزابلالوسی بیشوپ است که در سال 1890 میلادی توانست مدت سه ماه در این منطقه تحقیق و هزار کیلومتر راهپیمایی کند.



تاریخچه کشف دریاچه گوهر:
با توجه به اسناد معتبر تاریخی اولین کسی که موفق به کشف دریاچه گهر شد یک زمین‌شناس اتریشی به‌نام (آ ــ رودلر) بود که در سال 1888 میلادی موفق شد نام خود را به‌‌عنوان کاشف دریاچه گهر در تاریخ ماندگار کند؛ وی در هنگام کشف این دریاچه از سمت الیگودرز حرکت کرده و اولین و قدیمی‌ترین تصویر مستند تهیه‌شده از این دریاچه نیز در سال 1891 میلادی گرفته شده که به یک سیاح فرانسوی به‌نام ژان ژاک دومرگان تعلق دارد.



زلزله دلیل پیدایش دریاچه گهر
این دریاچه به‌روی گسل اصلی امروزی زاگرس قرار دارد و به‌‌احتمال زیاد این دریاچه بر اثر جنبش گسل و در رویداد یک زمین‌لغزش تشکیل شده است.
دریاچه گهر از دو بخش گهر بزرگ (کله گهر) که حدود هزار و 700 متر طول و 400 تا 800 متر عرض و 4 تا 28 متر عمق است و گهر کوچک (کره گهر) با طولی در حدود 500 متر و عرضی در حدود 150 متر تشکیل شده که اگر از الیگودرز به‌سمت گهر بروید ابتدا گهر کوچک سپس به گهر بزرگ در مرز شهرستان دورود می‌رسید ولی اگر از دورود حرکت کنید پس از کمی پیاده‌روی به‌سمت کیگوران به دریاچه گهر بزرگ در الیگودرز می‌رسید.



ساحل این دریاچه به‌‌جز قسمت مدخل دریاچه (ضلع غربی) و قسمت مقابلش (ضلع شرقی) ساحلی ماسه‌ای دارد و در سایر نقاط دارای ساحلی صخره‌ای است، در قسمت پایین و بالای دریاچه جنگلی انبوه وجود دارد و در قسمت بالا، جوی آبی به دریاچه می‌ریزد که ادامه آن به دریاچه‌ای دیگر منتهی می‌شود که با حدود 40 دقیقه پیاده‌روی به دریاچه گهر دوم یا گهر پایین می‌توان رسید.
عمق آن کم است و ماهیان کف دریاچه را با کمی دقت می‌شود به‌‌خوبی دید که جریان ورودی آب دریاچه 10 فوت‌مکعب بر ثانیه و جریان خروجی آن حدود 20 فوت مکعب بر ثانیه است که علت افزایش حجم آب خروجی دریاچه وجود چشمه‌هایی در قسمت تحتانی آن است.
تأمین‌کننده اصلی آب دریاچه گهر کوچک رودخانه تا پله است که دارای آبی بسیار خنک و رنگی شفاف و بلورین با بستری مملو از سنگ‌ریزه یا قلوه‌سنگ است که بدون افت فشار و با کمی شتاب وارد دریاچه کوچک می‌شود و پس از طی مسافتی کوتاه وارد دریاچه گهر می‌شود.





لاله واژگون زینت دریاچه گهر
دره نیگاه یکی از دره‌های بسیار زیبا اطراف دریاچه گهر است که پوشیده از شقایق‌های رنگی و لاله واژگون است و درختان بلوط، بید، بادام، پسته وحشی، گلابی وحشی، چنار، نارون، بلوط مازو، گردو، انجیر، زبان‌گنجشک، سیب، زالزالک، ارژن، کنار کهور، انار، گز و موی وحشی از درختان و پوشش گیاهی این منطقه به‌ حساب می‌آیند و از طرفی گل‌های لاله واژگون، شقایق، زنبق و لاله وحشی تاج‌خروسی و اختر زینت منطقه هستند.
منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه با حیات‌وحش متنوع شامل حیواناتی از قبیل بز، قوچ، آهو، کل، پلنگ، گرگ، گراز، خرس قهوه‌ای، کفتار، روباه، شغال، خرگوش و انواع پرندگان مانند عقاب، کبک، شاهین، تیهو و آبزیانی مانند مارماهی، لاک‌پشت، قورباغه و ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان و خال‌قرمز زیستگاه مناسبی برای آبزیان و دیگر حیوانات وحشی است.



مسیر رفتن به دریاچه گوهر
برای رسیدن به دریاچه گوهر بهترین و نزدیک‌ترین مسیر توسط خودرو از میان شهر‌های دورود و الیگودرز است و راه‌شکافی‌هایی که اخیراً انجام شده، سبب دسترسی آسان به این دریاچه شده است.
مسیر الیگودرز شامل سه ساعت با خودرو و یک ساعت و نیم پیاده‌روی است و کوهنوردانی که به قله‌های اشترانکوه صعود می‌کنند معمولاً برای رسیدن به گهر از مسیر روستای طیان حرکت می‌کنند.
برای رفتن از مسیر طیان می‌توان از راه‌آهن تهران ــ خرمشهر استفاده کرد و در ایستگاه دربند بعد از ایستگاه ازنا از قطار پیاده شد. راه رسیدن به دریاچه گهر از شهرستان الیگودرز، تقریباً 70 کیلومتر است که هشت کیلومتر آن، مسیری با شیب ملایم به‌‌صورت مالرو است. این مسیر به خانواده‌ها توصیه نمی‌شود زیرا از امنیت کافی برخوردار نیست و محیط‌بانان و نیروی انتظامی حضور ندارند ضمن اینکه از ضلع شرقی دریاچه وارد می‌شوند که از جایگاه‌های مخصوص و سرویس‌های بهداشتی بی‌بهره است.
مسیر معدن کارخانه سیمان دورود و پارک جنگلی و سپس رسیدن به کوهپایه اشترانکوه، در نقاطی مانند پنبه‌کار اندکی صعب‌العبور‌ است اما به‌دلیل داشتن پارکینگ برای خودروها و امنیت کافی بیشتر افراد از این مسیر برای بازدید از این دریاچه زیبا می‌روند.


نکات سفر به دریاچه گهر

1)      به یاد داشته باشید که بهترین زمان برای سفر به دریاچه گهر در ماه های تیر و مرداد است چراکه در این زمان تمام مسیر از شقایق های رنگی و لاله های واژگون پوشیده شده است. 

2)       سمت غربی دریاچه جهت اسکان مناسب است و از امنیت بیشتری برخودار است چراکه  دارای نگهبانی و برق و سکو جهت چادر زدن می باشد.

3)      تا اواخر خردادماه ماهیگیری ممنوع است و بعد ازآن اخذ مجوز از محیط بانی دریاچه ضروری است.

4)      در کنار دریاچه مغازه ای کوچک وجود دارد که برخی از مایحتاج خود را می توانید از آن تهیه کنید. البته فقط در سه ماه تابستان دایر است.


تور لرستان - سایر مکان های دیدنی دورود